Aan de slag met gezondheidsvaardigheden in je organisatie

Voor wie?   

Gezondheidsorganisaties 

Intro  

'Gezondheidsvaardigheden': de term is alomtegenwoordig. Logisch, want onderzoek toont veelvuldig de relatie tussen mensen hun gezondheidsvaardigheden - de vaardigheden die nodig zijn om gezondheidsinformatie te begrijpen, te interpreteren en toe te passen - en hun gezondheidsstatus aan.  Wil je als gezondheidsorganisatie groeien als gezondheidsvaardige organisatie en jouw aanbod dus zo toegankelijk mogelijk maken voor je cliënteel? Zoek je daarbij ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

Wat kan je verwachten? 

Gezondheidsvaardigheden’ zijn die competenties die mensen nodig hebben om goed met gezondheid en ziekte om te kunnen gaan. Denk maar aan het zoeken en begrijpen van de juiste informatie, de weg vinden naar zorg, … Iederéén beschikt over dit soort vaardigheden. Alleen: de één al iets meer dan de ander. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden ervaren drempels om de zorg te kunnen bereiken, hebben meer last van chronische aandoeningen en houden er vaak een ongezondere leefstijl op na. 

Als gezondheidsorganisatie kan gelukkig inzetten op gezondheidsvaardigheden. Als 'gezondheidsvaardige organisatie' doe je inspanningen om jullie aanbod en communicatie zo toegankelijk mogelijk te maken en het jullie doelgroep zo makkelijk mogelijk te maken om effectief gebruik te maken van jullie diensten. Groeien als gezondheidsvaardige organisatie; dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld je medewerkers vaardiger te maken in het communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, door de toegankelijkheid van je aanbod te screenen en te verbeteren,  en door gezondheidsvaardigheden structureel een plaats te geven in het beleidsplan van je organisatie. 

Wil je groeien als gezondheidsvaardige organisatie? Dan bekijken we samen wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een vorming voor de medewerkers van jullie organisatie rond communicatie met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden
  • een interactieve casusbespreking met jullie team rond het omgaan met personen met beperkte gezondheidsvaardigheden
  • feedback op jullie communicatiematerialen met het oog op gezondheidsvaardigheden
  • een workshop met het management van jullie organisatie over hoe gezondheidsvaardigheden structureel te verankeren in het beleid

Vraag je sessie aan

Contacteer leen.vanbrussel@gezondleven.be voor meer info.